Kaj prinaša in kaj odnaša Event-based GA4

Google Analytics 4 je nova različica priljubljenega orodja za spletno analitiko, ki prinaša napredno sledenje obiskovalcev spletnih strani s poudarkom na dogodkih. Nov pristop sledenja, imenovan "Event-based tracking", omogoča bolj natančno spremljanje vedenja uporabnikov na vaši spletni strani, kar prinaša nove možnosti za analizo in izboljšanje učinkovitosti vaše spletne prisotnosti.

Vendar pa se s prehodom na GA4 pojavijo tudi nekatere spremembe in omejitve, ki jih je pomembno razumeti, da boste lahko pravilno uporabljali to orodje. V tem zapisu bomo predstavili, kaj prinaša in kaj odnaša Event-based GA4, kako pravilno nastaviti sledenje dogodkom in katere pasti je pomembno prepoznati, da boste lahko izkoristili vse prednosti, ki jih prinaša GA4.

Event-based tracking oz. sledenje dogodkom

Nov način sledenja v GA4 se imenuje "Event-based" sledenje, kar pomeni, da sledenje obiskovalcem temelji na dogodkih (eventih), ki se zgodijo na spletni strani. Na ta način se lahko zbere več podatkov o obiskovalcih in njihovih interakcijah s spletno stranjo, kar lahko privede do boljšega razumevanja uporabniške izkušnje in učinkovitosti marketinških kampanj.

Glavna razlika med GA3 in GA4 je v tem, da GA3 sledi obiskovalcem na nivoju sej, medtem ko GA4 sledi obiskovalcem na nivoju dogodkov. To pomeni, da GA4 zbira več informacij o posameznih interakcijah uporabnikov s spletno stranjo, medtem ko GA3 zajema celotno sejo obiska.

Poleg tega GA4 uvaja nove vrste dogodkov, kot so "Enhanced Measurement" dogodki, ki omogočajo zbiranje dodatnih podatkov o interakcijah uporabnikov, na primer o gumbih za klic v akcijo, povezavah in drugih elementih na spletni strani.

V GA4 se prav tako spreminja način prikaza podatkov. GA4 predstavlja podatke v obliki "Analysis Hub", ki omogoča večjo prilagodljivost pri analizi podatkov in poenostavlja iskanje informacij o uporabnikih in njihovih interakcijah s spletno stranjo.

Razlike med GA3 in GA4

V GA4 se zbiranje podatkov razlikuje od GA3 na več načinov. Ena od glavnih razlik je, da GA4 ne uporablja sledenja na podlagi sej (session) kot GA3, ampak sledi dogodkom, kar pomeni, da GA4 ne zbira nekaterih podatkov, ki jih je zbral GA3.

Nekatere od podatkov, ki jih GA4 ne zbira, vključujejo:

  • Demografskih podatkov: V GA4 ne zbirajo več podatkov o starosti, spolu in drugih demografskih značilnostih obiskovalcev, kot jih je GA3.
  • Podrobnosti o uporabniških sejah: GA4 ne zabeleži več podatkov o trajanju seje, številu strani, ki jih je obiskovalec obiskal med sejo, in drugih podatkov, ki se nanašajo na celotno sejo obiska.
  • Izvorni podatki: GA4 ne beleži več podatkov o izvorni lokaciji obiskovalcev, kot jih je GA3.
  • Prilagojena koda: Če je bil za GA3 izdelana posebna koda za sledenje, ta koda morda ne bo delovala v GA4, zato bodo podatki, ki jih je prej zbral GA3, v GA4 odsotni, če se koda ne posodobi.

Pomembno je opozoriti, da GA4 uvaja tudi nekatere nove vrste dogodkov in omogoča zbiranje drugih vrst podatkov, ki jih GA3 ni zbiral. V vsakem primeru je pomembno, da se seznanite s spremembami v GA4, da ne boste ob naslednjem pogledu v vašo nadzorno ploščo, negativno presenečeni.

Kaj ima GA4 česar nima GA3

GA4 v primerjavi z GA3 uvaja nekatere nove kategorije podatkov, ki jih ni bilo mogoče zbirati v GA3:

  • Dogodki na ravni uporabnika: GA4 zbira podatke o aktivnosti uporabnikov na spletni strani in jih združuje v uporabniške dogodke. To pomeni, da lahko sledite vedenju posameznih uporabnikov skozi čas in pridobite boljši vpogled v uporabniško izkušnjo.
  • Klici: GA4 omogoča sledenje klicem, ki so bili opravljeni prek telefonske številke, navedene na spletni strani. To pomeni, da lahko spremljate število klicev, ki jih prejmete, in analizirate, kako so obiskovalci našli vašo telefonsko številko.
  • Podatki o dogodkih za e-trgovino: GA4 omogoča zbiranje več podatkov o e-trgovinskih dogodkih, kot je na primer dodajanje izdelka v košarico, zaključek nakupa, življenjski cikel stranke, napredna segmentacija ter mnoge druge funkcionalnosti na podlagi strojnega učenja.
  • Podatki o dogodkih za video: GA4 omogoča sledenje interakcij z videoposnetki, kot so predvajanje, premor, naprej, nazaj in končanje videoposnetka.
  • Uporaba aplikacij: GA4 lahko spremlja uporabo aplikacij, kar je še posebej pomembno za podjetja, ki imajo mobilno aplikacijo.

Pomembno je opozoriti, da nekatere od teh novih kategorij podatkov zahtevajo posebno konfiguracijo in sledenje, da se zagotovi, da se podatki pravilno zbirajo in analizirajo.